Google+

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse

NorthCape Nature i Gjesvær - Klikk på bildet - Havfiske i Verdensklasse
​Gjesvær ble i 2012 kåret til "Norges beste reisemål" av Innovasjon Norge!

tirsdag 19. mars 2013

Eventyret på Bornholm: Oppsummering


Generell værsituasjon: 
Allerede på fergen over til Bornholm ble vi varslet om uværet som var. Det blåste 19-20 m/s vind, og det runget godt i katamaran fergen. Vinden holdt seg like sterk helt til og med mandag, og bildet over viser godt at det ikke lot seg å komme ut på sjøen. 
Men den som venter, venter ikke forgjeves....  <Les mer.> 

Lørdag - Dag 1:
På lørdag ankom alle deltagerne, og gjestene ble informert om hva som kom til å skje i dagene fremover. Det var ingen undervisning denne dagen, men det ble en tur ut for litt grilling av pølser. På kvelden ble vi servert Per Sjøstrøm sin spesialitet, plankelaks.

Søndag - Dag 2:
Hele søndag gikk med til undervisning som startet tidlig på dagen og holdt på til middagstid. 
Bl.a. så gikk Lasse Hedberg i gjennom forskjellige fisketeknikker, og hvordan forskjellig utstyr blir brukt. Siden de fleste av deltagerne var helt nye innen trolling så ble alt gjennomgått grundig og det ble stilt mange gode spørsmål fra gutta som deltok.
Per Lundberg og Johan Abelsson svarer flittig på spørsmål.
Mandag - Dag 3:
Nok en dag blås vi inne. Dagen startet med froksot før ferden gikk til Tejn videre til Nexø og til slutt Rønne, hvor vi besøkte diverse fiskeutstyrsbutikker. Her ble det handlet flittig av nye skjeer, planerbord, utløseklyper og annet snadder. Det beste kjøpet gjorde Errki som kjøpte ei BIOS trollingmast til kr 2500,- (nypris kr 6000,-)
 Etter all shopping så reiste vi videre til Hammerhavn, hvor vi ble servert en nydelig lunsj.
Per Sjøstrøm gikk i gjennom agnfiske, og alle fikk lære seg å knyte opp agn-tackel. Deltagerne fikk også lære seg diverse andre knuter.
 På kvelden holdt Johan Abelsson foredrag om trollingfiske og vandringsruter for Østersjølaksen. Flere stilte spørsmål angående trollingfiske etter laks i Norge. Johan forklarte godt om hva forskjellen er mellom laks i Østersjøen og i Norge. I Norge fisker vi kun etter vandringslaks, og Johan forklarte hva han ville brukt av utstyr etter vandringslaksen. I Norge er det kun lov med en fiskestang til trolling etter laks og sjøørret hvis man er alene i båten, eller maks to fiskestenger hvis man er flere i båten. mange var uenig i regelverket i Norge, og mente at en regelendring var på sin plass. De fleste mente at det var fangstbegrensning som hadde vært den beste regelen. Videre fortalte Johan at man kunne benytte flashere/dodgere på dypriggen/overflata som attraktorer. Fisker man med begge fiskestengene i overflata, så kan man allikevel sette på flashere på dypriggen (fast nede ved loddet) for å trekke til seg laksens oppmerksomhet. Dette forslaget var det mange som ikke hadde tenkt på, og kommer helt sikkert til å bli testet.
 Med på trollingskolen var journalist Vegard Veberg fra Jakt & Fiske, som skulle lage en reportasje fra trollingskolen. Han begynte å bli litt frustrert for at hele skolen skulle blåse bort, men holdt allikevel humøret oppe. Han brukte ventetiden til å lage en reportasje om fiske etter sjøørreten rundt Bornholm.
Eidsvollingen Joar Andersen hadde stor kunnskap om knuter, og her satt guidene og fulgte med når Joar forklarte alt om spleising av tau m.m. Blandt annet lagde Joar nye fortøyninger til Per Lundberg sin båt.
Selv om at guidene hang litt med hodet pga uværet, så holdt Bjøro og Claes humøret oppe. Se bilde over og under :-)
  På Kvelden får alle deltagerne tilbudet fra guidene om en ekstra fiskedag uten ekstra kostnader. Det ville alle sammen, og endringer av fly/fergebilletter gjøres. 
Fra venstre: Claes, Bjøro, Marius, Erkki og Joar. 
 Erkki, Per og Claes.
 Tirsdag - Dag 4:
Endelig har været blitt bedre og deltagerne gleder seg til å komme på sjøen for å prøve seg på trollingfiske etter Østersjølaks.
Vegard, Claes, Anders og jeg skal være med i Per Lundberg sin båt. Lasse Hedberg blir med oss som matros. Ferden bærer noen nautiske mil rett ut for Aarsdale havn.
 Etter noen timers fiske biter det først på Claes sin stang, og etter en god fight blir hans aller første laks håvet. Den tok på dipsy og skjedrag og veide 8 kg. Underveis i fotograferingen hyler det i ei ny snelle, og Anders fra Jæren griper stanga med en laks som var rundt 9 kg. Den ble satt tilbake etter ett par foto.
I Johan Abelsson sin båt fisket Joar, Erkki, Leif Roger og Carsten. De fikk på slutten av dagen en laks på 7-8 kg som Erkki fikk æren av å kjøre. Dette var Erkki sin første laks, og bildene over og under viser hvilken glede som var ombord i båten når laksen endelig var fanget.
  Onsdag - Dag 5:
Vi skulle egentlig reise hjem tidlig om morgenen denne dagen, men siden vi ble tilbudt en ekstra dag så gikk ferden ut etter nye muligheter. Vi var denne dagen med Johan Abelsson ut, og vi valgte nye fiskeområder. Turen gikk ned til Bakkene på sydspissen av Bornholm.
 Etter en times fiske fikk vi først en laks på 2,5 kg som ble satt tilbake. 


Så skjer det utrolige:
En time seinere skjer det uvirkelige. Det hugger først på en stang, deretter to til, så hugger det på stang etter stang etter stang etter.... ja når det har hugget ferdig så er det ti fiskestenger som det hyler i snellene fra. Fem hugger på dypriggen, to på dipsy, to på sidene og en i overflata ett godt stykke bak propellstrømmen. Gledeshylene ruger over hele Østersjøen, og latteren ligger løst de neste 40 minuttene, da den ene laksen etter den andre havner i håven. Av ti hugget så klarer vi å lande ni lakser. Tre lakser på rundt 3-5 kg, fem lakser fra 7-10 kg og en laks på 12,2 kg. Både Claes og Anders setter nye personlige rekorder på 9 kg og 12,2 kg.
 Tre glade deltagere på trollingskolen. Fra venstre: Undertegnede, Claes Wennersten og Anders Sele.
 Etter ti-hugget kjører vi inn i ett to-hugg og litt seinere ett nytt hugg. Disse laksene var på 6 - 8 og 9 kg. alle blir satt tilbake kjapt uten ett eneste foto. Denne dagen er allikevel brent fast i hjernebarken for resten av livet.
 Johan Abelsson var like glad som oss, og kunne fortelle at dette var hans aller første ti-hugg. Vi kunne også fortelle han at dette også var vårt første ti-hugg :-)
Joar Andersen var med i Verona båten, og fikk en flott laks på 5 kg som tok på nederst dypriggen. I Per Lundberg sin båt ble det også fanget en flott laks på 6-7 kg.

Vi avsluttet fiskedagen kl 1400, og reiste inn til havna. Deretter gikk ferden vider hjem til Norge med nye kunnskaper om trollingfiske, og nye fiskeopplevelser for livet.

Vil til slutt takke alle deltagerne og guidene for en flott tur på den danske trollingskolen.

Skitt fiske alle sammen :-)

0 kommentarer:

Cannon Dyprigger

Powered By Blogger
eXTReMe Tracker

Back to TOP  

Related Posts with Thumbnails